Petit Agentur AS
0,00
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,00

Ølbrygging

Ølbrygging er ikke så vanskelig som mange tror.

Å lage ordentlig godt øl handler bare om å bruke gode råvarer, ha høy renslighet og riktige temperaturer.

 

 Klikk her for å se hele sortimentet av bryggeutstyr  

 

 

 

Når sant skal sies må du også ha litt tålmodighet og kunnskap. Tålmodigheten må du nesten finne selv, men alt du trenger av kunnskap skal du få her.

 

 

Først begynner vi med litt nyttige redskaper som er kjekke å ha til ølbryggingen.

Bryggelogg. God ølbrygging handler mye om hva du har gjort og hva du tenker å gjøre fremover, basert på de erfaringene du har fått. Derfor er det greit å begynne med en bryggelogg. Du finner en grei bryggelogg her.

Kalkulator. Du kan gjerne ha litt kontroll på sukkerinnhold i vørteren. En omregningskalkulator til dette finner du her.

 

 

Da er vi klare for ølbrygging.

Bryggeprosessen:

Først må man få tak i ingrediensene, malt, humle, gjær og vann. De fleste av oss har vann lett tilgjengelig i vannkranen.

Maltet knuses, og man varmer opp en viss mengde vann i en kjele. Her må du følge anvisningen til den malten eller utstyret du har kjøpt. Når vannet har nådd ønsket temperatur tilsetter du det knuste maltet i kjelen. Dette kalles mesken. Ønsket temperatur i mesken vil variere med hvilken type øl du vil lage.

Temperaturen i mesken må holdes jevn under hele meskingen, som i de fleste tilfeller vare ca. halvannen time. I tillegg må du sørge for god sirkulasjon av vannet gjennom mesken. Det finnes mange systemer for å gjøre dette, gjerne med en elektrisk pumpe som sirkulerer vannet.

 

 

Når meskingen er ferdig må maltet ut av kjelen. Vannet som er igjen har nå blitt til en Vørter. For å skille malten fra vørteren må den siles av. Det finnes massevis av greit utstyr til dette.

Etter meskeprosessen er det fremdeles en god del sukkerstoffer igjen i malten. Denne får du ut ved å gjøre det som kalles «vasking». Man heller rett og slett vann som holder mellom 70 og 80 C over det separerte maltet som siles igjennom og trekker med seg mer søtstoff. Vaskingen bør foregå sakte. Bruk gjerne ca. en time.

Nå er det tid for at vørteren kokes. De fleste øl-oppskrifter krever rundt 1 times koking. Når vørteren begynner å koke, lar du den koke godt i 5 minutter. Nå vil du se at det skummet som er på toppen vil bli mer fast. Dette er proteiner og slaggstoffer som skiller seg ut fra vørteren. Fjern dette med et dørslag eller lignende.

Nå skal du tilsette humle. Bitterhumlen tilsettes helt i begynnelsen, da denne som oftest skal koke i en hel time. Når det er 20 minutter igjen tilsetter du aromahumle, og når det er syv minutter igjen gjør du det en gang til. Disse humle tilsettingene gir smak og aroma, men lite bitterhet. Det finnes et utall måter å humle på. Du vil finne frem til hva du selv liker best etter en tids erfaring.

Mange hjemmebryggere tilsetter også klarningsmiddelet Irish Moss i ølet under kokingen. Dette er et hundre prosent naturprodukt som er laget av tørket sjøtang fra Irskesjøen. Det finnes i knust, og hel form. Det skal løses opp i vann noen timer før den tilsettes. Resultatet blir en klar og fin øl.

Så er det tid for at vørteren skal kjøles ned, og det så hurtig som mulig, helst under en time. Den hurtige nedkjølingen skiller nemlig ut like mye slagstoffer og protein som kokingen. Det kan lønne seg å bruke tid og penger på en god løsning på akkurat denne delen, da det er surt å måtte kaste all vørten du ikke kan bruke da det ikke skilte seg.

Når vørten er kjølt ned har man den over i et gjæringskar. Man tilsetter oksygen, enten ved å plaske veldig mye med vørten, eller ved andre mekaniske metoder. Så tilsetter man gjæret.

Utgjæringen kan ta fra 4 dager til 4 uker, avhengig av hvilken gjærtype du bruker og temperaturen du gjærer på.

Når gjæringen er ferdig må ølet nå kjøles ned til en temperatur godt under gjærens levetemperatur. Denne vil da gå i dvale og det meste vil synke til bunns.

Etter en ukes klaring på denne måten kan man filtrere ølet om ønskelig, og så ha ølet over på flasker, fat, eller en annen lagringstank for senere omtapping. Men merk!! Ølet må ikke stå på bunnfall av gjærrester i mer enn 1 uke etter ferdig gjæring da du kan risikere at noen av gjærcellene går i oppløsning i celledød, og gir fra seg en dårlig smak i ølet.

Karbonering av ølet kan gjøres naturlig, ved å tilsette litt spraymalt i lake. Det kan også gjøres ved å presse i Co2 med gassflaske og manometer.

De fleste øl blir bedre med en tids lagring. Problemet er bare at hjemmebrygget øl er så godt at det kan være vanskelig å vente…

 

 

Dette var ølbrygging i grove trekk. Videre går vi mer i detalj på ulike ledd i ølbrygge-prosessen.

 

 

Knusing av malt

Maltet skal ikke males, det må knuses for å kunne trekke ut søtstoffene. Malt som har blitt malt frigjør altfor mye proteiner som gir en vørt som er svært uklar og du vil få problem er å skille disse ut og få et uklart øl. Det vil også hindre gjennomstrømning av vann gjennom meskemassen såpass mye at du ikke får ut søtstoffene.

 

 

Øl og oksygen/luft

Øl skal ikke komme i kontakt med luft/oksygen og lys. Hvis det gjør det, vil den oksidere og få en vond/sur smak som dårlig gjæret saft – metall smak. Det går som regel greit med ølsett. Husk at ølet produserer Co2 og denne legger seg som et lokk over brygget. Når du skal tappe på flasker eller fat blir det litt kontakt, men det går som oftest helt greit. Bare unngå unødig plasking og bruk gjerne plastslange for overføring til fat. Obs!! Det er viktig å stikke om utgjæret brygg så snart du kan etter at det er ferdig utgått og bunnfall har lagt seg, maks en uke etter at gjæring er ferdig. Husk også at det skal lagres mørkt og kaldt.

Av og til kan det være nødvendig å tilsette mer gjær til brygget. Heldigvis er dette svært sjelden. For å unngå å tilføre brygget oksygen, kan du dyrke opp en gjærstarter på samme måte og ha denne i brygget. Bruker du tørrgjær må du også gjøre det på den måten. Ellers vil ikke gjæret ha sjanse og bare dø.

 

 

Karbonering på flaske

Når ølet er helt klart kan du tappe av en liter og rør ut 85 gr. spraymalt , maltekstrakt eller sukker. Dette er beregnet til ca. 20 liter. Tapp deretter på flasker som tåler trykk (ikke saft eller vinflasker). Sett på skru kork eller ølkapsler. Sett så flasker varmt ca. 25 gr. C, i 2 til 4 dager for å få en ettergjæring. Ikke tilsett gjær, det er nok celler i ølet fra før. Deretter settes flaskene mørkt og kaldt i en måneds tid. Da vil bunnfallet ha satt seg. Server ølet ved å helle forsiktig av flasken til bunnfallet kommer. Bunnfallet kan du godt drikke i et separat glass.

Et godt tips for å bli kvitt bunnfall! Du kan tappe på 1,5 liters plastflasker og fjerne bunnfallet som samler seg etter an måneds lagring ved å sette flaskene i fryser i en 10 til 15 minutters tid. Ølet skal avkjøles til rundt minus 2 til 3 grader C, men det skal ikke fryse til is. Når ølet er såpass kaldt som det, holder det på kullsyren. Slå så innholdet over på en ren steril flaske til bunnfallet kommer, etterfyll så med neste flaske til denne er full, knip så på flaske til all luft er ute og sett på skrukork.

Om øl og ølbrygging

Helt siden det gamle Egypt har menneskene drevet med ølbrygging som tilskudd til det daglige kosthold og som gledesdrikk. Fremdeles er det mange som holder i hevd tradisjonen med hjemmebrygging.

Bryggeriindustrien og teknikken slik vi kjenner den i dag ble utviklet på slutten av 1800-tallet og har siden blitt videreutviklet i takt med den teknologiske utviklingen.

Råvarene er nesten de samme som i tidligere tider:

  • Malt
  • Humle
  • Gjær
  • Vann

 

 

Malt

Malt er bearbeidet korn. I bryggeriindustrien er det hovedsakelig bygg som blir benyttet, men andre kornsorter kan også brukes. Blant annet brygges Weissbier (eller hveteøl) på bygg og hvete. Mye av verdens øl brygges også på Ris og Mais.

Kornet bearbeides gjennom støping (bløting), spiring og tørking hvor hensikten med prosessen er å få dannet enzymer som senere i prosessen bidrar til at sukkerstoffene i kornet blir tilgjengelig for gjæren. Vi kaller også denne prosessen for malting av kornet.

Tidligere hadde de fleste bryggerier eget malteri, men i dag kjøpes malten fra store spesialiserte malterier. Maltingen av korn er en plasskrevende prosess og fordrer også spesialkompetanse. Ved kjøp av ferdig malt fra profesjonelle malteri, er man sikret en jevn og god kvalitet på denne råvaren. Vi selger i hovedsak malt fra Castle Malting i Belgia og Muntons i England. Men vi selger og spesialmalt fra andre malterier som Weyermann, Warminster. Disse har vi valgt ut fordi de bidrar til suksess i din ølbrygging

 

 

Humle

Humle blir brukt for at ølet skal få en bitter smak og aroma. Humlen virker også konserverende og har innvirkning på ølets skumholdbarhet. Populært kan vi si at humle er ølets krydder.

Humle er en plante som vokser over det meste av verden. Men klimaet har innvirkning på kvaliteten og derfor er det gunstig å hente humlen fra områder med stabilt klima. Spesielt sør i Europa og øst i Europa er det tradisjonelt sett gode humleavlinger.

Det er den ubefruktede hunnplanten som benyttes i bryggeprosessen. Tidligere ble humlen tilsatt i naturlig form (Blomst), men i dag kan den også benyttes som Pellets eller som humleekstrakter.

 

 

Gjær

Gjæren som benyttes er spesiell for bryggeribransjen, og det finnes to hovedtyper gjær; undergjær og overgjær. Undergjær er den vanligste, mens overgjær benyttes blant annet til brygging av ulike ale-sorter.

Forenklet kan man si at gjæren spiser sukkerstoffer og danner alkohol, kullsyre og aromastoffer i ølet.

Det finnes også såkalt spontangjæret øl. Da tilsettes ikke en spesiell gjærkultur, men en lar gjær og bakterier som finnes naturlig i bryggeriets miljø, gjære og foredle ølet. Oude Lambic er et eksempel på et slikt øl.

Vann

Rent og godt vann er en forutsetning for godt øl.
Ca. 93 % av innholdet i øl er vann.

Om Malt

 God malt er viktig for et godt brygg.

 

 

Basismalt er typer malt man bruker til å meske en vørter på. Eksempel på Basismalt er Pils og Palenermalt, som er de lyseste maltene. Dissee har fått en varmebehandling på lav temperatur under Maltingen. Andre typer basismalt er Hvete, Vienna, Ris og Mais.

 

 

Spesialmalt er malt som er har fått en kraftigere varmebehandling under Maltingen. Dette endrer sukkersammensetningen og gir egenartet smak. Jo mørkere den er, jo mindre forgjærbart sukker det er igjen i maltet. Et eksempel er Roasted Barley, som brukes til å sette farge og en røstet smak på type stout øl. Denne blir røstet på samme måte som kaffe.
I tillegg kan det brukes en rekke typer Spesialmalt for å «konstruere» spesielle øltyper.
Det fins et stort utvalg av spesialmalt til smak og farge, og også mer skum.

Vi fører malt fra disse malteriene:

Castle malting sin oversikt over sine malttyper finner du her.
Weyermann sin oversikt over deres malttyper finner du her.
Muntons sin oversikt over deres malttyper finner du her.

Warminster sin oversikt over deres malttyper finner du her.

 

 

PH’en i vørteren er meget viktig for utgjæring og smak på det ferdige ølet. PH rundt 5.6 er det som er ønskelig for best utgjæring. De fleste bryggeri justerer PH i brygget, og en del hjemmebryggere gjør dette også, særlig de som har vann med for høy PH.

Om Humle

Humle brukes til å sette bitterhet, aroma og smak på ølet. Jo nærmere slutten av koketiden du tilsetter humle jo mindre bitterhet, og jo mer smak og aroma får du. Derfor pleier man å ha humle i vørten helt i starten, for så og ha i igjen mot slutten, på forskjellige intervaller. Målet er en avbalansering av bitterhet mot smak og aroma. Man avbalanserer også den søte vørtersmaken. Det blir litt som «sur-søtt» prinsippet i matlaging.

Man kan også tilsette aroma ved å «tørrhumle». Dette gjør man ved å ha humle i øllet når det gjæres eller direkte i det ferdige ølet, helst i poser som ligger i ølet på fat eller gjæringskar og gir fra seg aroma til ølet. En annen måte er å tilsette aroma essens av humle. Hvis du synes ølet ditt har blitt for lite bittert kan du også bruke en humleessens.

Humle har en antibakteriell virkning. Den er ekstremt bitter. Tar du litt i munnen vil smaken i verste fall være der resten av den dagen. Derfor brukes humle til å sette bitterhet i ølet, samtidig som den beskytter ølet mot infeksjon, bakterier.

Noen humletyper egner seg best til pils og lager, mens andre igjen er best til ales. Det er selvsagt noen klassikere, som Saaz og Hallertauer til Pils, men du vil snart oppdage at du fint kan eksperimentere og lage din egen variant. Husk at de mest kjente øl peker seg som oftest ut nettopp fordi de er så forskjellige fra resten.

Humleplanten (humulus lupilus) er en hurtigvoksende slyngplante som trives godt i de fleste typer klima, såfremt den vokser på en solrik plass og tilføres rikelig med vann og næring. Hovedkravet er at den trenger min. 120 frostfrie døgn for å få modne blomster. Planten vokser svært hurtig og kan oppnå høyder på ca.6 – 8 meter avhengig av sort.

Humleblomsten som kommer fra hunnplantene brukes i øl som smakstillsetter og på grunn av sin konserverende effekt, humlekonglene gir bittersmak som balanserer søtsmaken fra malten og humlens oljer gir smak og aroma til ølet. Blomstene (humlekonglene) blir tørket før bruk.

Det finnes flere forskjellige måter å behandle humle på, den mest naturlige er det vi kaller for hel humle og det hevdes av mange å gi den aller beste humlesmaken når de vel og merke er ferske. Hel humle har dessverre dårligst holdbarhet, men kan gi fordeler som at den fungerer som en filterseng når vørter tappes ut fra kokekjelen. Ulempen kan være at den holder seg flytende, dette gir problemer under tørrhumling.

Humleplugger er hel humle som er presset sammen til klumper på ca. 15 gram, i den varme vørteren løser klumpen seg raskt opp og humlen oppfører seg som vanlig hel humle. Noen mener at humleplugger er mer beskyttet mot oksydering enn hel humle, men dette er ennå ikke bevist. Humleplugger benyttes for det meste i England til tørrhumlig derfor begrenser utvalget seg til de mest vanlige engelske humletyper.

Pellets er den mest vanlige humleform i dag og finnes i et stort utvalg. Formen gjør at de er greie å håndtere og veie opp. På grunn av pelleteringen hevdes det at de holder seg lenger friske da oljene er mer beskyttet mot oksygen, dette er enda ikke bevist. Pellets er finhakket hel humle som etterpå er sammenpresset til pellets, på grunn av formen synker disse til bunnen av kjelen og de gir også større kontaktflate og ca. 10% bedre utbytte.

Hva som er best å bruke for den enkelte brygger avhenger ofte av hvordan utstyret er konstruert, benytter man en hopback eller har en form for silplate i bryggekjelen vil hel humle egne seg godt og fungere som en sil. Pellets derimot synker godt til bunns og gjør avtapping enklere uten en silplate.

Normalt deles humler inn i 3 kategorier, Bitter humle, Alround humle og Aroma humle, men det bør ikke nødvendigvis være slik. Tradisjonelt har høyalfa humler vært brukt som bitterhumle og lavalfahumle som aromahumle. Det er derimot ikke uvanlig at det kan snues opp ned på dette prinsippet. Det hevdes at bittersmaken som oppnås fra lavalfahumler er friskere, renere og mykere i smaken. Enkelte bitterhumler benyttes også som aromahumle. Her finnes ingen fast regel. Høyalfa humlene er for bryggeriene langt mer økonomiske i bruk, dette trenger heldigvis ikke hjemmebryggere ta hensyn til, enkelte bryggerier benytter også humleekstrakt som er enda mer økonomisk og rasjonelt i bruk.

Tørrhumling

Tørrhumlling er også en gammel tradisjon. Humle har konserverende egenskaper, og ble først benyttet i fat for å øke holdbarheten. Tørrhumle er ikke en erstatning for armoahumle, da det er andre oljer som frigjøres ved tørrhumling. Tørrhumle tilsettes etter at hovedgjæringen har gitt seg (aromaen vil bli blåst ut med CO2 fra stormgjæringen hvis tørrhumlen tilsettes for tidli), og kan ligge i 5-14 dager. Hvis humlen får ligge for lenge, kan ølet få et gressaktig preg. Man kan også tørrhumle på fat.

Forskjellige humletyper og hva de brukes til i ølbrygging.

Aroma humler
Følgende utvalg består av aroma og alround humler:
 
Cascade
Sterkt krydderet, blomst og citrus aroma og smak.
Brukes som bitter, aroma og for tørrhumling av US aletyper
4,5 – 8% alfasyre
 
Challenger (alround)
Krydderet aroma og fruktig smak, likner svært mye på Kent Goldings. Den har slektskap både til Northern Brewer, Northdown og Target. En alrounder for bitter og aroma, blander seg godt med andre humletyper og passer til de fleste ølsorter.
6,5 – 8,5% alfasyre
 
East Kent Goldings
Englands mest brukte humle. En mild krydderet og blomsteraktig aroma med en søtlig krydderet smak, smaken er såpass mild at den kan benyttes i store mengder. (det sies at det er nesten umulig å overhumle med K.Goldings)
Bitter, aroma og tørrhumle for Britiske aletyper.
4,5 – 7% alfasyre
 
Fuggles
Også en meget populær Engelsk variant, mild og myk med fruktig smak.
Aroma og tørrhumle for ale og lagertyper, en svært anvendelig humle.
3,5 – 5,5% alfasyre
 
Hallertau Mittelfrüh
Dette er en av de Tyske noble humlene, den har en søtlig og kanelaktig kryddersmak.
En utmerket aromahumle for lagertyper.
2,5 – 5% alfasyre
 
Liberty
Dette er en amerikansk dyrket slektning av Mittelfrüh med en svært lik smak, kanskje noe sterkere kryddersmak. En utmerket erstatning for Mittelfrüh
Aromahumle for lager og ale.
2,5 – 5% alfasyre
 
Saaz
En nobel humle av de store, den eneste humletypen som brukes i Pilsner Urquell. Kraftig smak av kanel. Spesielt godt egnet for Bohemian Pilsner.
Aromahumle for lagertyper.
2 – 5% alfasyre
 
Spalt
En nobel humle med en kanelsmak som er noe sterkere enn Mittelfrüh, denne humlen er den klassiske humlen for Düsseldorf Altbier.
Aroma og bitter humle (altbiertyper).
3 – 6% alfasyre
 
Styrian Goldings
Jugoslavisk Fuggle, men smaker på ingen måte det samme. Den er ganske syrlig og smaker mer som Kent Goldings.
Aroma og bitterhumle, egner seg godt i svært mange øltyper.
4,5 – 7% alfasyre
 
Tettnang
Dette er også en nobel humle, en Saaz slektning med en fin krydderet aroma.
Aroma humle for lagertyper.
3 – 6% alfasyre
 
Willamette
En amerikansk variant av Fuggle, noe mer fruktig med en blomsteraktig aroma.
Aroma og tørrhumling for amerikanske og britiske ale.
4 – 7% alfasyre
 
Bitter humler (høyalfahumler)
 
Centennial
Super Cascade men noe grovere i smaken med krydder, blomst og citrus aroma.
En ren bittersmak.
Bitter, aroma og tørrhumling for alle typer ale.
9 – 11,5% alfasyre
 
Chinook
Kraftig krydderet aroma med litt furunål smak. Smaken er en krysning mellom Saaz og en furunålskog
En kraftig og allsidig bitterhumle, spesielt god for stout.
12 – 14% alfasyre
 
Northern Brewer
Fin velluktende aroma, med en tørr og ren bittersmak.
Bitter og aroma humle som egner seg for de fleste øltyper.
7 – 10% alfasyre
 
Nugget
Har en blomster og sukkertøyaktig smak/aroma som minner om Kent Goldings.
En kraftig bitterhumle som gir en mild bittersmak.
Bitterhumle som i spesielle tilfeller også fungerer som aromahumle.
12 – 14% alfasyre
 
Perle
En fruktig og lett blomstersmak, ment å være en Mittelfrüh kopi, men traff ikke helt.
Lett krydderet smak.
Bitter humle for de fleste typer lagerøl.
7 – 9,5% alfasyre
 
Target
Er en høyalfahumle som brukes mye i Storbritannia både som bitter og aromahumle med sin eple og litt treaktige smak og behagelige aroma. Den kan minne litt på Fuggle.
Bitter og aromahumle for de fleste øltyper, egner godt for Stout.
7 – 10% alfasyre

Disse humlene representerer et lite utvalg av hva som finnes på markedet, men det dekker stort sett de typene som er mest vanlig i vår del av verden. Å beskrive smak og aroma på de forskjellige humletypene er svært vanskelig, og å anbefale hvilke humler som passer best til de forskjellige øltypene er enda vanskeligere. Derfor bør man bruke denne beskrivelsen som en veiledning og skaffe seg sin egen erfaring ut ifra sin personlige smak. Det er dette som er så fint med å drive med ølbrygging, man har muligheten til å tilfredsstille sin egen personlige smak til aller minste detalj.

Admiral (UK)
AA Range: 13.5 – 16%
Characteristics: Bred as a replacement for Target with a less harsh bitterness. Weak aroma with mild citrus character.
Substitutes: Target, Challenger

Ahtanum (US)
AA Range: 5.7 – 6.3%
Characteristics: Citrus and floral character, with grapefruit qualities said to be stronger than in Cascade. Ahtanum may also feature resiny or earth notes.
Substitutes: Cascade, Amarillo

Amarillo (US)
AA Range: 8 – 11%
Beta: 6 – 7%
Cohumulone: 21 – 24%
Characteristics: Floral, grapefruit, citrus, peach.
Substitutes: Cascade, Centennial, Citra

Apollo (US)
AA Range: 18 – 22%
Beta: 5.5 – 8%
Cohumulone: 24 – 28%
Characteristics: Orange, with some resin. Dank.
Substitutes: Summit

Aramis (US)
AA Range: 8%
Characteristics: Herbal, floral, earthy, lemon.
Substitutes: N/A

Aurora (Slovenia)
AA Range: 7 – 9%
Characteristics: General «hoppy» aroma, fruity.
Substitutes: Styrian Golding, Premiant, Northern Brewer

Azacca (US)

AA Range: 14 – 16%
Beta: 5.4%
Cohumulone: N/A
Characteristics: Fresh citrus, tangerine, mango, grapefruit, piney, spicy, pineapple.

Belma (US)
AA Range: 12%
Characteristics: Clean fruity hoppiness; strawberry, melon, mild citrus. Click through for my experience withBelma in a single hop IPA.
Substitutes: Pacific Gem

Bramling Cross (UK)
AA Range: 7 – 10%
Characteristics: Strong and spicy English hop. Fruity blackcurrant and lemon citrus.
Substitutes: East Kent Goldings, Progress, Brewer’s Gold

Bravo (US)
AA Range: 14 – 17%
Characteristics: Smooth, mild flavor; fruity, floral. Clean bittering.
Substitutes: Warrior

Brewer’s Gold (UK)
AA Range: 5 – 8%
Characteristics: Early bittering hop. Resiny, spicy. Black currant aroma.
Substitutes: Bullion, Galena, Bramling Cross

Bullion (US)
AA Range: 7 – 9%
Characteristics: Early, traditional bittering hop for stouts. Resiny, earthy; pungent black currant or raspberry aroma.
Substitutes: Brewer’s Gold, Galena

Calypso (US)
AA Range: 12-14%
Characteristics: Lemony aroma, tart apple, earthy tea.
Substitutes: n/a

Cascade (US)
AA Range: 7.7 – 9.1%
Beta: 6.4 – 7.1%
Cohumulone: 33 – 40%
Characteristics: Ubiquitous American hop; citrusy grapefruit character.
Substitutes: Centennial

Cashmere (US)
AA Range: 4.5 – 7.0%
Beta: 4.8 – 7%
Cohumulone: 22 – 24%
Characteristics: Mild herbal aroma with strong melon, lemon, lime and slightly spicy notes. Daughter of Cascade.
Substitutes: N/A

Centennial (US)
AA Range: 9 – 12%
Beta: 3.5 – 4.5%
Cohumulone: 28 – 30%
Characteristics: Balanced fruity citrus / stone-fruit character. Smooth bitterness.
Substitutes: Cascade, Citra

Challenger (UK)
AA Range: 6 – 9 %
Characteristics: Clean bittering hop with strong, spicy aroma.
Substitutes: Perle, Target, Phoenix, EKG

Chinook (US)
AA Range: 11 – 14%
Beta: 3 – 4%
Cohumulone: 29 – 34%
Characteristics: Spicy, piney flavor with some grapefruit.
Substitutes: Nugget, Columbus, Northern Brewer

Citra (US)
AA Range: 10 – 12%
Beta: 3.5 – 4.5%
Cohumulone: 22 – 24%
Characteristics: Potent aroma of intense mango, tropical fruit and citrus. Flavor is a bit smoother, less specific but still intense. Extremely effective as a dry hop and late addition hop. I’ve heard complaints about Citra as a bittering hop
Substitutes: Galaxy, Centennial, Nelson Sauvin

Cluster (US)
AA Range: 5.5 – 8.5%
Characteristics: Pungent bittering hop; spicy, floral aroma. One of the original American hops.
Substitutes: Galena, Northern Brewer

Columbus / Tomahawk / Zeus (CTZ) (US)
AA Range: 14 – 16%
Beta: 4.5 – 5.5%
Cohumulone: 30 – 35%
Characteristics: Dank, earthy, resin.
Substitutes: Chinook, Nugget

Comet (US)
AA Range: 9 – 11%
Characteristics: Intense wild American grapefruit / citrus character; extremely dank.
Substitutes: Summit

Crystal (US)
AA Range: 2 – 5%
Characteristics: American grown Hallertau hybrid. Flowery, spicy aroma. Sister hop to Mount Hood and Liberty.
Substitutes: Mt. Hood, Hersbrucker, Liberty, Hallertau

Dana (Slovenia)
AA Range: 11 – 16%
Beta: 4.8 – 6%
Cohumulone: 28 – 31%
Characteristics: A psuedo-Noble hop with a rustic, musty spiciness and mild bitterness.
Substitutes: N/A

Delta (US)
AA Range: 5.5 – 7%
Beta: 5.5 – 7%
Cohumulone: 22 – 24%
Characteristics: Slightly spicy with a hint of citrus. (Delta is a cross between Fuggles and Cascade). Described as subtle and mild.
Substitutes: N/A

East Kent Goldings (UK)
AA Range: 4.5 – 6.5%
Beta: 1.9 – 2.8%
Cohumulone: 28 – 32%
Characteristics: A popular, traditional English hop with gentle fragrant aroma. Smooth, spicy and floral. Has defined English ales for centuries.
Substitutes: Fuggle, First Gold, Williamette 

El Dorado (US)
AA Range: 14 – 16%
Characteristics: An intense, candy-like aroma of cherry, pear and fruit. Can taste like cherry Jolly Ranchers in extra-hoppy beers.
Substitutes: Sounds pretty unique, sorry folks

Equinox (US)
AA Range: 14.4 – 15.6%
Beta: 4.6 – 5.1%
Cohumulone: 31.7 – 38%
Characteristics: Lemon, lime, papaya, apple, green pepper, floral, herbal.
Substitutes: N/A

Falconers Flight (US)
AA Range: 10.5%
Characteristics: Tropical, citrus, floral, lemon and grapefruit.
Substitutes: Cascade, Ahtanum, Sorachi Ace

Falconers Seven Seas (US)
AA Range: 9 – 10%
Characteristics: Fruity, citrus, spicy, earthy. A cross-breed of 7 «C» variety hops. (Get it?)
Substitutes: Simcoe 

First Gold (UK)
AA Range: 6 – 9%
Characteristics: A child hybrid of Goldings, similar in aroma; spicy. Woody, minty flavor and aroma.
Substitutes: Eat Kent Goldings, Fuggle, Crystal

Fuggle (UK)
AA Range: 4 – 6%
Characteristics: Woody, earthy. Mildly spicy.
Substitutes: Williamette, Styrian Goldings

Galaxy (AUS)
AA Range: 13 – 15%
Beta: 5.8 – 6%
Cohumulone: 35%
Characteristics: Tropical passionfruit, citrus hints of peach, mango. Similar to Citra but more fruity, less dank. For notes on my Galaxy single hop IPA, click here.
Substitutes:  Citra, Amarillo, Centennial

Galena (UK)
AA Range: 11 – 14%
Characteristics: Fruity black currant; citrus.
Substitutes: Legacy, Brewer’s Gold, Nugget

Glacier (US)
AA Range: 5 – 6%
Characteristics: Earthy/floral character with a sweet citrus.
Substitutes: Williamette, Styrian Goldings

Green Bullet (NZ)
AA Range: 10 – 14%
Characteristics: Fruity, resiny; described as having a distinct raisin-like character.
Substitutes: Possibly Galena

Hallertau (GER)
AA Range: 3.5 – 5.5%
Beta: 3 – 4%
Cohumulone: 17 – 24%
Characteristics: Versatile, classic hop with mild spicy, flowery, earthy aroma. «Noble» hop common to German lagers. See also: Hallertau Mittelfrüh
Substitutes: Hersbruck, Mt. Hood, Liberty, Helga

Hallertau Aroma (Wakatu) (NZ)
AA Range: 7 – 9%
Beta: 5.8 – 8.5%
Cohumulone: 28 – 35%
Characteristics: Less spicy than Mittelfrüh, with a floral and citrus / lime character. Also known as Wakatu.
Substitutes: N/A

Hallertau Blanc (GER)
AA Range: 9 – 12%
Characteristics: Flowery-fruity aroma, passion fruit, grapefruit, gooseberry and pineapple.
Substitutes: Sounds like it could be the German response to Galaxy / Nelson Sauvin?

Hallertau Mittelfrüh (GER)
AA Range: 3.5%
Beta: 3.5 – 4.5%
Cohumulone: 20 – 26%
Characteristics: Versatile, classic hop with mild spicy, flowery, earthy aroma. «Noble» hop common to German lagers. Most likely a regional subset of Hallertau hops.
Substitutes: Hersbruck, Mt. Hood, Liberty, Helga

Helga (AUS)
AA Range: 5 – 6.3%
Beta: 4.6%
Characteristics: Noble-ish aroma, flowery, mild. (I like that the few sites I’ve found with this hop describe it as «good for Ales and lagers.» Gee, thanks.)
Substitutes: Hallertau Mittelfrueh, Hersbrucker

Herald (UK)

AA Range: 9 – 13%

Characteristics: A sister of Pioneer; strong bitterness with citrus and grapefruit.
Substitutes: Pioneer

Herkules (GER)
AA Range: 12 – 17%
Characteristics: Slightly fruity, spicy aroma.
Substitutes: Horizon, Magnum, (Hallertau) Taurus

(Hallertau) Hersbrucker (GER)
AA Range: 2 – 5%
Beta: 4 – 6%
Cohumulone: 19 – 25%
Characteristics: Moderate-intensity floral character, spice and fruit.
Substitutes: Hallertau, Helga

Horizon (US)
AA Range: 10 – 16%
Characteristics: Citrus and floral, fragrant aroma. Possibly some spice / resin. Clean bittering.
Substitutes: Magnum, Amarillo

Hüll Melon
 (GER)

AA Range: 6.9 – 7.5%
Characteristics: Strawberry and honeydew, melon nuances.
Substitutes: N/A

Kohatu (NZ)
AA Range: 6 – 7%
Beta: 5.8 – 3.5%
Cohumulone: 21%
Characteristics: Intense floral characters, grapefruit, pine needles, tropical fruit.
Substitutes: N/A

Legacy (US)
AA Range: ~7 – 8%
Characteristics: Floral, blackcurrant, spicy.
Substitutes: Cluster, Galena

Liberty (US)
AA Range: 3 – 6%
Characteristics: Mild, slightly spicy, resiny. Sometimes considered a noble hop.
Substitutes: Hallertau

Lublin (Poland)

A Polish-bred descendant of Czech Saaz.

Marynka (Poland)

AA Range: 7 – 10%
Characteristics: Earthy, rooty, liquorice.
Substitutes: Perle, Chinook

Magnum (GER)
AA Range: 11 – 15%
Characteristics: Very clean bittering with mild, faint aroma.
Substitutes: Horizon

Mandarina Bavaria (GER)
AA Range: 7 – 10%
Characteristics: Intense mandarin, citrus notes.
Substitutes: N/A

Meridian (US)
AA Range: 6 – 7%
Characteristics: Not much info on this one yet; I’ve read that Meridian offers citrus, lemon, with some tropical fruit and floral characteristics.
Substitutes: Citra, Amarillo, Sorachi Ace.. ?

Merkur (GER)
AA Range: 12 – 15%
Characteristics: Similar to Magnum for bittering, but with an earthy, floral aroma.
Substitutes: Magnum, Horizon

Millennium (US)
AA Range: 13 – 16%
Beta: 4.8%

Cohumulone: 30%
Characteristics: Clean bittering, with herbal aroma.

Substitutes: Nugget

Mosaic (US)
AA Range: 10 – 12%
Beta: 3.2 – 3.9%
Cohumulone: 24 – 26%
Characteristics: Mango, stone fruit, berry medley, melon. Mild herbal character reported in some instances. Click through for notes on my Mosaic single hop IPA.
Substitutes: Possibly a blend of Galaxy and Nelson Sauvin

Motueka (NZ)
AA Range: 6.5 -7.5%
Characteristics: Lemony, tropical fruit, spice.
Substitutes: Saaz

Mount Hood (US)
AA Range: 5 – 8%
Characteristics: Mild and clean aroma and flavor.
Substitutes: Hallertauer, Tettnanger

Mount Rainier (US)
AA Range: 5 – 8%
Characteristics: Hallertauer with higher AA; aroma of citrus and licorice.
Substitutes: Hallertauer, Fuggles

Nelson Sauvin (NZ)
AA Range: 11 – 13%
Beta: 6 – 8%
Cohumulone: 22 – 26%
Characteristics: White wine, grapefruit, tangy berries. Dank and intensely fruity. Click through for notes on my Nelson single hop pale ale.
Substitutes: Extremely unique, no subs.

Newport (US)
AA Range: 12 – 15%
Characteristics: Mild aroma; good bittering.
Substitutes: Magnum

Northdown (UK)
AA Range: 6 – 10%
Characteristics: Clean bitterness and a distinct woody, minty flavor.
Substitutes: Northern Brewer

Northern Brewer (UK)
AA Range: 8 – 10%
Characteristics: Good bitterness and neutral, mild flavor.
Substitutes: Northdown, Perle, Aurora

Nugget (US)
AA Range: 10 – 14%
Characteristics: Somewhat heavy, herbal bitterness and aroma.
Substitutes: Galena, Columbus

Opal (GER)
AA Range: 8 – 10%
Characteristics: Moderate bitterness, spicy, fruity, floral.
Substitutes: Saphir, East Kent Goldings

Pacific Gem (NZ)
AA Range: 13 – 16%
Characteristics: Clean bitterness; soft flavor with notes of strawberry, blackberry, berry medley.  Tangy citrus, melon, tangerine. Click through for notes on my Pacific Gem single hop pale ale.
Substitutes: Belma

Pacifica (NZ)
AA Range: 5 -6%
Characteristics: Orange marmalade flavor, with some citrus and floral character as well.
Substitutes: Possibly a combination of Mittlefruh and Amarillo.

Pacific Jade (NZ)
AA Range: 12 – 14%
Characteristics: Soft bitterness. Bold aroma of citrus and crushed black pepper

Trykk ENTER for å søke