Om Malt

Bygg-åker

God malt er viktig for et godt brygg.

Basismalt er typer malt man bruker til å meske en vørter på. Eksempel på Basismalt er Pils og Palenermalt, som er de lyseste maltene. Dissee har fått en varmebehandling på lav temperatur under Maltingen. Andre typer basismalt er Hvete, Vienna, Ris og Mais.

Spesialmalt er malt som er har fått en kraftigere varmebehandling under Maltingen. Dette endrer sukkersammensetningen og gir egenartet smak. Jo mørkere den er, jo mindre forgjærbart sukker det er igjen i maltet. Et eksempel er Roasted Barley, som brukes til å sette farge og en røstet smak på type stout øl. Denne blir røstet på samme måte som kaffe.
I tillegg kan det brukes en rekke typer Spesialmalt for å «konstruere» spesielle øltyper.
Det fins et stort utvalg av spesialmalt til smak og farge, og også mer skum.

Vi fører malt fra disse malteriene:

Castle malting sin oversikt over sine malttyper finner du her.
Weyermann sin oversikt over deres malttyper finner du her.
Muntons sin oversikt over deres malttyper finner du her.
Warminster sin oversikt over deres malttyper finner du her.

Beamish2PH’en i vørteren er meget viktig for utgjæring og smak på det ferdige ølet. PH rundt 5.6 er det som er ønskelig for best utgjæring. De fleste bryggeri justerer PH i brygget, og en del hjemmebryggere gjør dette også, særlig de som har vann med for høy PH.