Om Humle

Hops1

Humle brukes til å sette bitterhet, aroma og smak på ølet. Jo nærmere slutten av koketiden du tilsetter humle jo mindre bitterhet, og jo mer smak og aroma får du. Derfor pleier man å ha humle i vørten helt i starten, for så og ha i igjen mot slutten, på forskjellige intervaller. Målet er en avbalansering av bitterhet mot smak og aroma. Man avbalanserer også den søte vørtersmaken. Det blir litt som «sur-søtt» prinsippet i matlaging.

Man kan også tilsette aroma ved å «tørrhumle». Dette gjør man ved å ha humle i øllet når det gjæres eller direkte i det ferdige ølet, helst i poser som ligger i ølet på fat eller gjæringskar og gir fra seg aroma til ølet. En annen måte er å tilsette aroma essens av humle. Hvis du synes ølet ditt har blitt for lite bittert kan du også bruke en humleessens.

Humle har en antibakteriell virkning. Den er ekstremt bitter. Tar du litt i munnen vil smaken i verste fall være der resten av den dagen. Derfor brukes humle til å sette bitterhet i ølet, samtidig som den beskytter ølet mot infeksjon, bakterier.

Noen humletyper egner seg best til pils og lager, mens andre igjen er best til ales. Det er selvsagt noen klassikere, som Saaz og Hallertauer til Pils, men du vil snart oppdage at du fint kan eksperimentere og lage din egen variant. Husk at de mest kjente øl peker seg som oftest ut nettopp fordi de er så forskjellige fra resten.

Humleplanten (humulus lupilus) er en hurtigvoksende slyngplante som trives godt i de fleste typer klima, såfremt den vokser på en solrik plass og tilføres rikelig med vann og næring. Hovedkravet er at den trenger min. 120 frostfrie døgn for å få modne blomster. Planten vokser svært hurtig og kan oppnå høyder på ca.6 – 8 meter avhengig av sort.

Humleblomsten som kommer fra hunnplantene brukes i øl som smakstillsetter og på grunn av sin konserverende effekt, humlekonglene gir bittersmak som balanserer søtsmaken fra malten og humlens oljer gir smak og aroma til ølet. Blomstene (humlekonglene) blir tørket før bruk.

HomlekongleDet finnes flere forskjellige måter å behandle humle på, den mest naturlige er det vi kaller for hel humle og det hevdes av mange å gi den aller beste humlesmaken når de vel og merke er ferske. Hel humle har dessverre dårligst holdbarhet, men kan gi fordeler som at den fungerer som en filterseng når vørter tappes ut fra kokekjelen. Ulempen kan være at den holder seg flytende, dette gir problemer under tørrhumling.

HumlePlugg1 Humleplugger er hel humle som er presset sammen til klumper på ca. 15 gram, i den varme vørteren løser klumpen seg raskt opp og humlen oppfører seg som vanlig hel humle. Noen mener at humleplugger er mer beskyttet mot oksydering enn hel humle, men dette er ennå ikke bevist. Humleplugger benyttes for det meste i England til tørrhumlig derfor begrenser utvalget seg til de mest vanlige engelske humletyper.

HumlepelletsPellets er den mest vanlige humleform i dag og finnes i et stort utvalg. Formen gjør at de er greie å håndtere og veie opp. På grunn av pelleteringen hevdes det at de holder seg lenger friske da oljene er mer beskyttet mot oksygen, dette er enda ikke bevist. Pellets er finhakket hel humle som etterpå er sammenpresset til pellets, på grunn av formen synker disse til bunnen av kjelen og de gir også større kontaktflate og ca. 10% bedre utbytte.

Hva som er best å bruke for den enkelte brygger avhenger ofte av hvordan utstyret er konstruert, benytter man en hopback eller har en form for silplate i bryggekjelen vil hel humle egne seg godt og fungere som en sil. Pellets derimot synker godt til bunns og gjør avtapping enklere uten en silplate.

Normalt deles humler inn i 3 kategorier, Bitter humle, Alround humle og Aroma humle, men det bør ikke nødvendigvis være slik. Tradisjonelt har høyalfa humler vært brukt som bitterhumle og lavalfahumle som aromahumle. Det er derimot ikke uvanlig at det kan snues opp ned på dette prinsippet. Det hevdes at bittersmaken som oppnås fra lavalfahumler er friskere, renere og mykere i smaken. Enkelte bitterhumler benyttes også som aromahumle. Her finnes ingen fast regel. Høyalfa humlene er for bryggeriene langt mer økonomiske i bruk, dette trenger heldigvis ikke hjemmebryggere ta hensyn til, enkelte bryggerier benytter også humleekstrakt som er enda mer økonomisk og rasjonelt i bruk.

Tørrhumling

Tørrhumlling er også en gammel tradisjon. Humle har konserverende egenskaper, og ble først benyttet i fat for å øke holdbarheten. Tørrhumle er ikke en erstatning for armoahumle, da det er andre oljer som frigjøres ved tørrhumling. Tørrhumle tilsettes etter at hovedgjæringen har gitt seg (aromaen vil bli blåst ut med CO2 fra stormgjæringen hvis tørrhumlen tilsettes for tidli), og kan ligge i 5-14 dager. Hvis humlen får ligge for lenge, kan ølet få et gressaktig preg. Man kan også tørrhumle på fat.

Forskjellige humletyper og hva de brukes til.

Aroma humler
Følgende utvalg består av aroma og alround humler:
 
Cascade
Sterkt krydderet, blomst og citrus aroma og smak.
Brukes som bitter, aroma og for tørrhumling av US aletyper
4,5 – 8% alfasyre
 
Challenger (alround)
Krydderet aroma og fruktig smak, likner svært mye på Kent Goldings. Den har slektskap både til Northern Brewer, Northdown og Target. En alrounder for bitter og aroma, blander seg godt med andre humletyper og passer til de fleste ølsorter.
6,5 – 8,5% alfasyre
 
East Kent Goldings
Englands mest brukte humle. En mild krydderet og blomsteraktig aroma med en søtlig krydderet smak, smaken er såpass mild at den kan benyttes i store mengder. (det sies at det er nesten umulig å overhumle med K.Goldings)
Bitter, aroma og tørrhumle for Britiske aletyper.
4,5 – 7% alfasyre
 
Fuggles
Også en meget populær Engelsk variant, mild og myk med fruktig smak.
Aroma og tørrhumle for ale og lagertyper, en svært anvendelig humle.
3,5 – 5,5% alfasyre
 
Hallertau Mittelfrüh
Dette er en av de Tyske noble humlene, den har en søtlig og kanelaktig kryddersmak.
En utmerket aromahumle for lagertyper.
2,5 – 5% alfasyre
 
Liberty
Dette er en amerikansk dyrket slektning av Mittelfrüh med en svært lik smak, kanskje noe sterkere kryddersmak. En utmerket erstatning for Mittelfrüh
Aromahumle for lager og ale.
2,5 – 5% alfasyre
 
Saaz
En nobel humle av de store, den eneste humletypen som brukes i Pilsner Urquell. Kraftig smak av kanel. Spesielt godt egnet for Bohemian Pilsner.
Aromahumle for lagertyper.
2 – 5% alfasyre
 
Spalt
En nobel humle med en kanelsmak som er noe sterkere enn Mittelfrüh, denne humlen er den klassiske humlen for Düsseldorf Altbier.
Aroma og bitter humle (altbiertyper).
3 – 6% alfasyre
 
Styrian Goldings
Jugoslavisk Fuggle, men smaker på ingen måte det samme. Den er ganske syrlig og smaker mer som Kent Goldings.
Aroma og bitterhumle, egner seg godt i svært mange øltyper.
4,5 – 7% alfasyre
 
Tettnang
Dette er også en nobel humle, en Saaz slektning med en fin krydderet aroma.
Aroma humle for lagertyper.
3 – 6% alfasyre
 
Willamette
En amerikansk variant av Fuggle, noe mer fruktig med en blomsteraktig aroma.
Aroma og tørrhumling for amerikanske og britiske ale.
4 – 7% alfasyre
 
Bitter humler (høyalfahumler)
 
Centennial
Super Cascade men noe grovere i smaken med krydder, blomst og citrus aroma.
En ren bittersmak.
Bitter, aroma og tørrhumling for alle typer ale.
9 – 11,5% alfasyre
 
Chinook
Kraftig krydderet aroma med litt furunål smak. Smaken er en krysning mellom Saaz og en furunålskog
En kraftig og allsidig bitterhumle, spesielt god for stout.
12 – 14% alfasyre
 
Northern Brewer
Fin velluktende aroma, med en tørr og ren bittersmak.
Bitter og aroma humle som egner seg for de fleste øltyper.
7 – 10% alfasyre
 
Nugget
Har en blomster og sukkertøyaktig smak/aroma som minner om Kent Goldings.
En kraftig bitterhumle som gir en mild bittersmak.
Bitterhumle som i spesielle tilfeller også fungerer som aromahumle.
12 – 14% alfasyre
 
Perle
En fruktig og lett blomstersmak, ment å være en Mittelfrüh kopi, men traff ikke helt.
Lett krydderet smak.
Bitter humle for de fleste typer lagerøl.
7 – 9,5% alfasyre
 
Target
Er en høyalfahumle som brukes mye i Storbritannia både som bitter og aromahumle med sin eple og litt treaktige smak og behagelige aroma. Den kan minne litt på Fuggle.
Bitter og aromahumle for de fleste øltyper, egner godt for Stout.
7 – 10% alfasyre

Disse humlene er et lite utvalg av hva som finnes på markedet, men det dekker stort sett de typene som er mest vanlig i vår del av verden. Å beskrive smak og aroma på de forskjellige humletypene er svært vanskelig, og å anbefale hvilke humler som passer best til de forskjellige øltypene er enda vanskeligere. Derfor bør man bruke denne beskrivelsen som en veiledning og skaffe seg sin egen erfaring ut ifra sin personlige smak. Det er dette som er så fint med å brygge sitt eget øl, man har muligheten til å tilfredsstille sin egen personlige smak til aller minste detalj.

Admiral (UK)
AA Range: 13.5 – 16%
Characteristics: Bred as a replacement for Target with a less harsh bitterness. Weak aroma with mild citrus character.
Substitutes: Target, Challenger

Ahtanum (US)
AA Range: 5.7 – 6.3%
Characteristics: Citrus and floral character, with grapefruit qualities said to be stronger than in Cascade. Ahtanum may also feature resiny or earth notes.
Substitutes: Cascade, Amarillo

Amarillo (US)
AA Range: 8 – 11%
Beta: 6 – 7%
Cohumulone: 21 – 24%
Characteristics: Floral, grapefruit, citrus, peach.
Substitutes: Cascade, Centennial, Citra

Apollo (US)
AA Range: 18 – 22%
Beta: 5.5 – 8%
Cohumulone: 24 – 28%
Characteristics: Orange, with some resin. Dank.
Substitutes: Summit

Aramis (US)
AA Range: 8%
Characteristics: Herbal, floral, earthy, lemon.
Substitutes: N/A

Aurora (Slovenia)
AA Range: 7 – 9%
Characteristics: General «hoppy» aroma, fruity.
Substitutes: Styrian Golding, Premiant, Northern Brewer

Azacca (US)

AA Range: 14 – 16%
Beta: 5.4%
Cohumulone: N/A
Characteristics: Fresh citrus, tangerine, mango, grapefruit, piney, spicy, pineapple.


Belma (US)
AA Range: 12%
Characteristics: Clean fruity hoppiness; strawberry, melon, mild citrus. Click through for my experience withBelma in a single hop IPA.
Substitutes: Pacific Gem

Bramling Cross (UK)
AA Range: 7 – 10%
Characteristics: Strong and spicy English hop. Fruity blackcurrant and lemon citrus.
Substitutes: East Kent Goldings, Progress, Brewer’s Gold

Bravo (US)
AA Range: 14 – 17%
Characteristics: Smooth, mild flavor; fruity, floral. Clean bittering.
Substitutes: Warrior

Brewer’s Gold (UK)
AA Range: 5 – 8%
Characteristics: Early bittering hop. Resiny, spicy. Black currant aroma.
Substitutes: Bullion, Galena, Bramling Cross

Bullion (US)
AA Range: 7 – 9%
Characteristics: Early, traditional bittering hop for stouts. Resiny, earthy; pungent black currant or raspberry aroma.
Substitutes: Brewer’s Gold, Galena

Calypso (US)
AA Range: 12-14%
Characteristics: Lemony aroma, tart apple, earthy tea.
Substitutes: n/a

Cascade (US)
AA Range: 7.7 – 9.1%
Beta: 6.4 – 7.1%
Cohumulone: 33 – 40%
Characteristics: Ubiquitous American hop; citrusy grapefruit character.
Substitutes: Centennial

Cashmere (US)
AA Range: 4.5 – 7.0%
Beta: 4.8 – 7%
Cohumulone: 22 – 24%
Characteristics: Mild herbal aroma with strong melon, lemon, lime and slightly spicy notes. Daughter of Cascade.
Substitutes: N/A

Centennial (US)
AA Range: 9 – 12%
Beta: 3.5 – 4.5%
Cohumulone: 28 – 30%
Characteristics: Balanced fruity citrus / stone-fruit character. Smooth bitterness.
Substitutes: Cascade, Citra

Challenger (UK)
AA Range: 6 – 9 %
Characteristics: Clean bittering hop with strong, spicy aroma.
Substitutes: Perle, Target, Phoenix, EKG

Chinook (US)
AA Range: 11 – 14%
Beta: 3 – 4%
Cohumulone: 29 – 34%
Characteristics: Spicy, piney flavor with some grapefruit.
Substitutes: Nugget, Columbus, Northern Brewer

Citra (US)
AA Range: 10 – 12%
Beta: 3.5 – 4.5%
Cohumulone: 22 – 24%
Characteristics: Potent aroma of intense mango, tropical fruit and citrus. Flavor is a bit smoother, less specific but still intense. Extremely effective as a dry hop and late addition hop. I’ve heard complaints about Citra as a bittering hop
Substitutes: Galaxy, Centennial, Nelson Sauvin

Cluster (US)
AA Range: 5.5 – 8.5%
Characteristics: Pungent bittering hop; spicy, floral aroma. One of the original American hops.
Substitutes: Galena, Northern Brewer

Columbus / Tomahawk / Zeus (CTZ) (US)
AA Range: 14 – 16%
Beta: 4.5 – 5.5%
Cohumulone: 30 – 35%
Characteristics: Dank, earthy, resin.
Substitutes: Chinook, Nugget

Comet (US)
AA Range: 9 – 11%
Characteristics: Intense wild American grapefruit / citrus character; extremely dank.
Substitutes: Summit

Crystal (US)
AA Range: 2 – 5%
Characteristics: American grown Hallertau hybrid. Flowery, spicy aroma. Sister hop to Mount Hood and Liberty.
Substitutes: Mt. Hood, Hersbrucker, Liberty, Hallertau

Dana (Slovenia)
AA Range: 11 – 16%
Beta: 4.8 – 6%
Cohumulone: 28 – 31%
Characteristics: A psuedo-Noble hop with a rustic, musty spiciness and mild bitterness.
Substitutes: N/A

Delta (US)
AA Range: 5.5 – 7%
Beta: 5.5 – 7%
Cohumulone: 22 – 24%
Characteristics: Slightly spicy with a hint of citrus. (Delta is a cross between Fuggles and Cascade). Described as subtle and mild.
Substitutes: N/A

East Kent Goldings (UK)
AA Range: 4.5 – 6.5%
Beta: 1.9 – 2.8%
Cohumulone: 28 – 32%
Characteristics: A popular, traditional English hop with gentle fragrant aroma. Smooth, spicy and floral. Has defined English ales for centuries.
Substitutes: Fuggle, First Gold, Williamette 

El Dorado (US)
AA Range: 14 – 16%
Characteristics: An intense, candy-like aroma of cherry, pear and fruit. Can taste like cherry Jolly Ranchers in extra-hoppy beers.
Substitutes: Sounds pretty unique, sorry folks

Equinox (US)
AA Range: 14.4 – 15.6%
Beta: 4.6 – 5.1%
Cohumulone: 31.7 – 38%
Characteristics: Lemon, lime, papaya, apple, green pepper, floral, herbal.
Substitutes: N/A

Falconers Flight (US)
AA Range: 10.5%
Characteristics: Tropical, citrus, floral, lemon and grapefruit.
Substitutes: Cascade, Ahtanum, Sorachi Ace

Falconers Seven Seas (US)
AA Range: 9 – 10%
Characteristics: Fruity, citrus, spicy, earthy. A cross-breed of 7 «C» variety hops. (Get it?)
Substitutes: Simcoe 

First Gold (UK)
AA Range: 6 – 9%
Characteristics: A child hybrid of Goldings, similar in aroma; spicy. Woody, minty flavor and aroma.
Substitutes: Eat Kent Goldings, Fuggle, Crystal

Fuggle (UK)
AA Range: 4 – 6%
Characteristics: Woody, earthy. Mildly spicy.
Substitutes: Williamette, Styrian Goldings

Galaxy (AUS)
AA Range: 13 – 15%
Beta: 5.8 – 6%
Cohumulone: 35%
Characteristics: Tropical passionfruit, citrus hints of peach, mango. Similar to Citra but more fruity, less dank. For notes on my Galaxy single hop IPA, click here.
Substitutes:  Citra, Amarillo, Centennial

Galena (UK)
AA Range: 11 – 14%
Characteristics: Fruity black currant; citrus.
Substitutes: Legacy, Brewer’s Gold, Nugget

Glacier (US)
AA Range: 5 – 6%
Characteristics: Earthy/floral character with a sweet citrus.
Substitutes: Williamette, Styrian Goldings

Green Bullet (NZ)
AA Range: 10 – 14%
Characteristics: Fruity, resiny; described as having a distinct raisin-like character.
Substitutes: Possibly Galena

Hallertau (GER)
AA Range: 3.5 – 5.5%
Beta: 3 – 4%
Cohumulone: 17 – 24%
Characteristics: Versatile, classic hop with mild spicy, flowery, earthy aroma. «Noble» hop common to German lagers. See also: Hallertau Mittelfrüh
Substitutes: Hersbruck, Mt. Hood, Liberty, Helga

Hallertau Aroma (Wakatu) (NZ)
AA Range: 7 – 9%
Beta: 5.8 – 8.5%
Cohumulone: 28 – 35%
Characteristics: Less spicy than Mittelfrüh, with a floral and citrus / lime character. Also known as Wakatu.
Substitutes: N/A

Hallertau Blanc (GER)
AA Range: 9 – 12%
Characteristics: Flowery-fruity aroma, passion fruit, grapefruit, gooseberry and pineapple.
Substitutes: Sounds like it could be the German response to Galaxy / Nelson Sauvin?

Hallertau Mittelfrüh (GER)
AA Range: 3.5%
Beta: 3.5 – 4.5%
Cohumulone: 20 – 26%
Characteristics: Versatile, classic hop with mild spicy, flowery, earthy aroma. «Noble» hop common to German lagers. Most likely a regional subset of Hallertau hops.
Substitutes: Hersbruck, Mt. Hood, Liberty, Helga

Helga (AUS)
AA Range: 5 – 6.3%
Beta: 4.6%
Characteristics: Noble-ish aroma, flowery, mild. (I like that the few sites I’ve found with this hop describe it as «good for Ales and lagers.» Gee, thanks.)
Substitutes: Hallertau Mittelfrueh, Hersbrucker

 
Herald (UK)

AA Range: 9 – 13%
Characteristics: A sister of Pioneer; strong bitterness with citrus and grapefruit.
Substitutes: Pioneer

Herkules (GER)
AA Range: 12 – 17%
Characteristics: Slightly fruity, spicy aroma.
Substitutes: Horizon, Magnum, (Hallertau) Taurus

(Hallertau) Hersbrucker (GER)
AA Range: 2 – 5%
Beta: 4 – 6%
Cohumulone: 19 – 25%
Characteristics: Moderate-intensity floral character, spice and fruit.
Substitutes: Hallertau, Helga

Horizon (US)
AA Range: 10 – 16%
Characteristics: Citrus and floral, fragrant aroma. Possibly some spice / resin. Clean bittering.
Substitutes: Magnum, Amarillo

Hüll Melon (GER)
AA Range: 6.9 – 7.5%
Characteristics: Strawberry and honeydew, melon nuances.
Substitutes: N/A

Kohatu (NZ)
AA Range: 6 – 7%
Beta: 5.8 – 3.5%
Cohumulone: 21%
Characteristics: Intense floral characters, grapefruit, pine needles, tropical fruit.
Substitutes: N/A

Legacy (US)
AA Range: ~7 – 8%
Characteristics: Floral, blackcurrant, spicy.
Substitutes: Cluster, Galena

Liberty (US)
AA Range: 3 – 6%
Characteristics: Mild, slightly spicy, resiny. Sometimes considered a noble hop.
Substitutes: Hallertau

Lublin (Poland)

A Polish-bred descendant of Czech Saaz.
 
Marynka (Poland)

AA Range: 7 – 10%
Characteristics: Earthy, rooty, liquorice.
Substitutes: Perle, Chinook

Magnum (GER)
AA Range: 11 – 15%
Characteristics: Very clean bittering with mild, faint aroma.
Substitutes: Horizon

Mandarina Bavaria (GER)
AA Range: 7 – 10%
Characteristics: Intense mandarin, citrus notes.
Substitutes: N/A

Meridian (US)
AA Range: 6 – 7%
Characteristics: Not much info on this one yet; I’ve read that Meridian offers citrus, lemon, with some tropical fruit and floral characteristics.
Substitutes: Citra, Amarillo, Sorachi Ace.. ?

Merkur (GER)
AA Range: 12 – 15%
Characteristics: Similar to Magnum for bittering, but with an earthy, floral aroma.
Substitutes: Magnum, Horizon

Millennium (US)
AA Range: 13 – 16%
Beta: 4.8%

Cohumulone: 30%
Characteristics: Clean bittering, with herbal aroma.
Substitutes: Nugget
Mosaic (US)
AA Range: 10 – 12%
Beta: 3.2 – 3.9%
Cohumulone: 24 – 26%
Characteristics: Mango, stone fruit, berry medley, melon. Mild herbal character reported in some instances. Click through for notes on my Mosaic single hop IPA.
Substitutes: Possibly a blend of Galaxy and Nelson Sauvin

Motueka (NZ)
AA Range: 6.5 -7.5%
Characteristics: Lemony, tropical fruit, spice.
Substitutes: Saaz

Mount Hood (US)
AA Range: 5 – 8%
Characteristics: Mild and clean aroma and flavor.
Substitutes: Hallertauer, Tettnanger

Mount Rainier (US)
AA Range: 5 – 8%
Characteristics: Hallertauer with higher AA; aroma of citrus and licorice.
Substitutes: Hallertauer, Fuggles

Nelson Sauvin (NZ)
AA Range: 11 – 13%
Beta: 6 – 8%
Cohumulone: 22 – 26%
Characteristics: White wine, grapefruit, tangy berries. Dank and intensely fruity. Click through for notes on my Nelson single hop pale ale.
Substitutes: Extremely unique, no subs.

Newport (US)
AA Range: 12 – 15%
Characteristics: Mild aroma; good bittering.
Substitutes: Magnum

Northdown (UK)
AA Range: 6 – 10%
Characteristics: Clean bitterness and a distinct woody, minty flavor.
Substitutes: Northern Brewer

Northern Brewer (UK)
AA Range: 8 – 10%
Characteristics: Good bitterness and neutral, mild flavor.
Substitutes: Northdown, Perle, Aurora

Nugget (US)
AA Range: 10 – 14%
Characteristics: Somewhat heavy, herbal bitterness and aroma.
Substitutes: Galena, Columbus

Opal (GER)
AA Range: 8 – 10%
Characteristics: Moderate bitterness, spicy, fruity, floral.
Substitutes: Saphir, East Kent Goldings

Pacific Gem (NZ)
AA Range: 13 – 16%
Characteristics: Clean bitterness; soft flavor with notes of strawberry, blackberry, berry medley.  Tangy citrus, melon, tangerine. Click through for notes on my Pacific Gem single hop pale ale.
Substitutes: Belma

Pacifica (NZ)
AA Range: 5 -6%
Characteristics: Orange marmalade flavor, with some citrus and floral character as well.
Substitutes: Possibly a combination of Mittlefruh and Amarillo.

Pacific Jade (NZ)
AA Range: 12 – 14%
Characteristics: Soft bitterness. Bold aroma of citrus and crushed black pepper.
Substitutes: Magnum

Palisade (US)
AA Range: 5.5 – 9.5%
Characteristics: Fruity but non-citrusy aroma; earthy undertones.
Substitutes: Willamette

Perle (GER)
AA Range: 6 – 8%
Characteristics: Spicy, minty aroma of moderate intensity and balanced bittering.
Substitutes: Northern Brewer, Northdown

Phoenix (UK)
AA Range: 7 – 11%
Characteristics: Spicy «English Ale» aroma with clean bittering.
Substitutes: Challenger, Northern Brewer

Pilgrim (UK)
AA Range: 9 – 13%
Characteristics: Spicy earthy character.
Substitutes: Target

Pioneer (UK)
AA Range: 8 – 10%
Characteristics: Citrus (less aggressive than American hops; more «English»)
Substitutes: EKG

Polaris (GER)
AA Range: 19 – 23%
Characteristics: Minty.
Substitutes: N/A

Premiant (Czech Republic)
AA Range: 7 – 10%
Characteristics: Mild, pleasant aroma.
Substitutes: Styrian Goldings, perhaps Saaz and Aurora

Pride of Ringwood (AUS)
AA Range: 9 – 10.5%
Beta: 5.5 – 6%
Cohumulone: 32%
Characteristics: Unique, intense aroma describe as «coarse,» citrusy, herbal. Ubiquitous Australian hop.
Substitutes: Cluster, Galena

Progress (UK)
AA Range: 5 – 7%
Characteristics: Mildly spicy or woody, hint of juniper, similar to Fuggle but slightly sweeter.
Substitutes: Fuggle

Rakau (NZ)
AA Range: 9 – 11%
Beta: 4.6%
Cohumulone: 25%
Characteristics: Grassy and spicy upfront, with some peach and tangerine in the finish. Click through for notes on my Rakau single hop pale ale.
Substitutes: N/A

Riwaka (NZ)
AA Range: 5 – 7%
Characteristics: Strong grapefruit citrus character.
Substitutes: Cascade

Saaz (Czech Republic)
AA Range: 3 – 5%
Characteristics: Soft aroma and bitterness, maybe the quintessential «spicy» hop. Noble hop traditionally used for pilsners.
Substitutes: Sterling, Spalt

San Juan Ruby Red (US)
AA Range: 7%
Characteristics: Wild growing hop discovered in CO. Fruity, slightly sweet.
Substitutes: n/a

Santiam (US)
AA Range: 5 – 7%
Characteristics: Similar to Tettnanger. Herbal, floral.
Substitutes: Tettnanger

Saphir (GER)
AA Range: 3 – 5.5%
Characteristics: Sweet, clean, spicy; citrusy with an almost tangerine aroma.
Substitutes: Hallertau

Satus (US)
AA Range: 12.5 – 14.0%
Characteristics: Similar to Galena.
Substitutes: Galena

Select (GER)
AA Range: 4 – 6%
Characteristics: Bred to be similar to Spalt, Tettnang, Saaz.
Substitutes: Spalt, Tettnang, Saaz

Serebrianka 
(Russia)
AA Range: 3.5%
Characteristics: Light perfume aroma.

Simcoe (US) 
AA Range: 11 – 14%
Beta: 4 – 5%
Cohumulone: 15 – 20%
Characteristics: Pine and citrus, sweet berries and perfume. Unique, complex flavor with very smooth bittering. Click for notes on my Simcoe single hop pale ale.
Substitutes: A combination of Columbus and Centennial might come close.

Smaragd (GER)
AA Range: 4 – 6%
Characteristics: A new European response to Amarillo. Fruity nose, flowery; more prominent aroma than most European varieties; balanced subdued fruitiness.
Substitutes: Try a combo of German and American hops

Sonnet Golding 
(US)
AA Range: 6.6%
Characteristics: Similar characteristics to Golding hops.


Sorachi Ace 
(Japan)
AA Range: 12 – 16%
Characteristics: Lemony, Lemongrass, lemon-cream flavor.
Substitutes: Southern Cross

Southern Cross (NZ)
AA Range: 11 – 14%
Characteristics: Lemon, lime, pine.
Substitutes: Sorachi Ace

Sovereign (UK)
AA Range: 4 – 7%
Characteristics: Earthy, nutty, pine.
Substitutes: Fuggle

Spalt (GER)
AA Range: 3.5 – 5%
Characteristics: Spicy, Noble hop aroma.
Substitutes: Saaz, Tettnang

Stella (AUS)
AA Range: 14 – 16%
Beta: 4 – 4.5%
Cohumulone: 36%
Characteristics: Spicy, earthy, hints of star anise. Floral.
Substitutes: Mix of English and Noble varieties

Sterling (US)
AA Range: 5 – 9%
Characteristics: Floral, spicy, slight citrus aroma.
Substitutes: Saaz

Sticklebract (NZ)
AA Range: 11 – 14%
Characteristics: Piney, citrus. Harsher bittering.

Strisselspalt (France)
AA Range: 3 – 5%
Characteristics: Mild Noble-like flavor, spicy, herbal.
Substitutes: Hersbrucker, Hallertau 

Styrian Goldings (Slovenia)
AA Range: 4.5 – 6%
Characteristics: Mild, spicy aroma.
Substitutes: Aurora, Fuggle, Williamette

Summer (AUS)
AA Range: 4 – 7%
Beta: 4.8 – 6.1%
Cohumulone: 23 – 25%
Characteristics: Apricot, orange marmalade, melon notes; undercurrent of mild earth, spice. Click through fornotes on my Summer hopped pale ale.
Substitutes: Possibly Rakau, Amarillo

Summit (US)
AA Range: 17 – 19%
Characteristics: Smooth bittering with orange, tangerine, citrus character.
Substitutes: Apollo

Super Pride (AUS)
AA Range: 9 – 10.5%
Beta: 5.5 – 6%
Cohumulone: 32%
Characteristics: Unique, intense aroma describe as «coarse,» citrusy, herbal. Ubiquitous Australian hop.
Substitutes: Cluster, Galena

Sun (US)
AA Range: 12 – 16%

Super Alpha (NZ)
AA Range: 10 – 12%
Characteristics: Piney, grassy, lemongrass.
Substitutes: N/A

Tahoma (US)
AA Range: 7.2 – 8.2%
Beta: 8.5 – 9.5%
Cohumulone: 15 – 17%
Characteristics: Citrus and lemon notes; cedar, pine, floral, subtle melon.
Substitutes: N/A

Target (UK)
AA Range: 8 – 13%
Characteristics: Herbal, earthy, grassy.
Substitutes: Admiral

(Hallertau) Taurus (GER)
AA Range: 12 – 17%
Characteristics: Noble, aromatic, zesty.
Substitutes: Horizon, Herkules, Magnum

Tettnang (GER)
AA Range: 3.5 – 5%
Characteristics: Herbal, slightly spicy, woody.
Substitutes: Saaz, Spalt, Ultra

Topaz (AUS)
AA Range: 15.5 – 18%
Beta: 6 – 7%
Cohumulone: 47 – 50%
Characteristics: Lychee fruit, tangerine, spice and resin. Touch of citrus.
Substitutes: Possibly Rakau, Stella

Tradition (GER)
AA Range: 5 – 7%
Characteristics: Sweetly flowery, earthy. Bred to be stronger version of Hallertau.
Substitutes: Hallertau, Liberty

Triplepearl (US)
AA Range: 10.2 – 11.2%
Beta: 3.3 – 4.2%
Cohumulone: 21 – 25%
Characteristics: Notes of melon, orange citrus, resin, spice and pepper.
Substitutes: Pearl

Ultra (US)
AA Range: 4.5 – 5%
Characteristics: Spicy, floral, mild. Noble hop replacement.
Substitutes: Saaz, Spalt, Tettnang

Vanguard (US)
AA Range: 5 – 6%
Characteristics: Slightly flowery, herbal, and mild. Similar to Hallertau.
Substitutes: Hallertau, Spalt, Tettnang

Waimea (NZ)

AA Range: 15 – 16%
Characteristics: Pine needles, citrus fruit, grapefruit, tangerine.
Substitutes: N/A
Wakatu (NZ)
AA Range: 7 – 9%
Beta: 5.8% – 8.5%
Cohumulone: 28 – 35%
Characteristics: Mildly spicy, with a floral and citrus / lime character. Also known as Hallertau Aroma.
Substitutes: N/A

Warrior (US)
AA Range: 15 – 17%
Characteristics: Clean, mellow flavor; mild citrus lemon character.
Substitutes: Bravo, possibly Apollo or Magnum

Willamette (US)
AA Range: 4 – 6%
Beta: 3.5 – 4.5%
Cohumulone: 30 – 35%
Characteristics: Herbal, woody, earthy.
Substitutes: Fuggle, Tettnang

Yakima Gold (US)
AA Range: 8.8 – 10.5%
Beta: 4.3 – 5.0%
Cohumulone: 21 – 23%
Characteristics: Cross between early American Cluster and a native Slovenian male with mild and pleasant character.
Substitutes: Pearl

Zeus
See: Columbus/Tomahawk.

Zythos (US)
AA Range: 10 – 12%
Characteristics: Strongly aromatic, with tangerine, lemon, grapefruit, and pine notes.
Substitutes: Cascade, Ahtanum, Sorachi Ace